Rissun latinoveri kiehahti 3.5.2014

Lauantai näyttäytyi kauniina, aurinko paistoi, vaikka ulkona olikin tuulinen ja kylmä sää. Rissu suunnitteli työn lomassa jatkoa eilisen kätköilylle. Kun on päästy hyvään nousuun, niin sitä täytyy jatkaa. Viesti jos toinenkin lähti kotiin AlteV:lle illan suunnitelmista. Porvooseen? Lataatko kätköt gepsiin valmiiksi? Syödäänkö kotona lähtiessä vai?

AlteV oli herännyt vähän ennen Rissun töistä tuloa. Mies oli menossa töihin yöksi, minkä Rissu oli täysin unohtanut. Rissu oli muistellut, että AlteV:n yötyöt alkavat vasta seuraavana iltana. AlteV on kuitenkin nopea lähtijä; vaatteet niskaan, hampaanpesu ja menoksi. Kätköt hän oli herättyään ennättänyt ladata gepsiinsä. Mukaan otettiin vain juomista, ei muuta evästä. ”Syödään matkalla tai kun tullaan kotiin” vastasi mies Rissun kysymykseen eväistä.

IMAG0269 IMAG0270 IMAG0271

Ensimmäistäkään kätköä ei ehditty ottaa kun Rissu jo kurvasi tien sivuun ja ajatteli palata takaisin. Rissun latinoveri oli kiehunut.

Meitä ihmisiä on erilaisia. Rissu on nopea reagoimaan, hänellä on viiden sekunnin sääntö selkärangassaan, laajennettuna. Tiedättehän viiden sekunnin säännön? Jos sinulle tarjotaan jotain laitonta / sinulta pyydetään jotain ikävää palvelusta tms niin sinulla on korkeintaan 5 sekuntia aikaa kieltäytyä ”Ei, minua ei kiinnosta”. Jos epäröit ja jäät miettimään ” Joo, tuota…” olet jo mukana etkä voi enää kieltäytyä. Rissu on laajentanut tämän koskemaan kaikkea reagointia ja AlteV sanookin aina, että Rissu on kuin urheiluauto: linjakas ja kiihtyy nollasta sataan alle sekunnissa. Liekö se moite vai kohteliaisuus.

AlteV taas on mies, joka syttyy hitaasti, mutta myös leppyy hitaasti mikäli ennättää suuttua. Hän miettii vastaustaan kauan ja aloittaa usein lauseen ”Joo, tuota…”. Lisäksi hän on kuin poliitikko tai ennustaja, antaa vastauksen jonka kuulija voi kuulla mieluisallaan tavalla. AlteV:n vastatessa ”minulla ei ole erityistä tarvetta sellaiseen” voi kuulija päätellä, ettei mies halua sitä tai päätellä että mies haluaa juuri sitä tai että hän voi olla jompaa kumpaa mieltä sillä hänellä ei ole erityistä tarvetta sellaiseen. Tyypillinen savolaisukko siis ”suattashan sitä haluta, vuan suatan olla haluamattaki”. Niin, että voitko vastata miten se asia on? – Juurihan minä sinulle kerroin, ettei minulla ole erityistä tarvetta…

Kun viivasuora ja ympäripyöreä kohtaa niin lovihan siinä syntyy. Kun toinen kysyy jotain odottaen vastausta 5 sekunnin säännön mukaisesti ja toinen aloittaa hitaasti ”joo, tuota…” niin siihen ennättää nopea sanomaan väliinkin jo monta kertaa. Kyllä siinä latinoveri kiehahtaa. Auto siis nopealla latinojarrutuksella tienvarteen, mies ulos jäähylle omasta tahdostaan ja sitten matka jatkuu. Ei kuitenkaan takaisin päin vaan kohteeseeen, kätköilemään. Hyviä kätköilyjä ei pilaa edes riitely. Kätköjen etsimisen välillä voi riidellä ”joo, tuota…” ja siihen vastauksena ”säkä säkä, jäkä jäkä… mikset sä vastaa mitään?”  ja mies siihen -joo, tuota… ”kälä kälä, pälä pälä…mikä muuten on meidän seuraava kätkö? ” – Se on 300 metrin päästä oikealle ja heti vasemmalla. ”no, sano nyt mitä mieltä sä oikeasti olet ja onko tää nyt sulle…onko se tossa vasemmalla?”

IMAG0273 IMAG0274 IMAG0275 IMAG0278 IMAG0281 IMAG0282

Näin matka jatkui kohti Emäsaloa, päätettiin siis mennäkin sitä tietä eikä Porvoon keskustaan. Kätköilyä ja riitelyä. Välillä nauratti ihan hirveästi kun oli jotain hauskoja kätköjä ja sitten taas ärsytti toisen tapa reagoida asioihin ja tapa ilmaista asioita. Emäsalossa riita oli jo laantunut ja voitiin ruveta suunnittelemaan seuraavia kätköilyjä. Kuinka haetaan Emäsalossa olevan suuren sillan alla huippupelottavassa paikassa oleva kätkö.Rissuhan ei pidä tuulisista, avonaisista korkeista paikoista. Suunniteltiin myös toukokuun loppuun kätköilyreissua Viroon.

IMAG0288

Paluumatkalla viimeinen eli kymmenes otettava kätkö sijaitsi Porvoon Gammelbackassa. Autoa ei voinut pysäyttää tien varteen, Rissu näki sopivan parkkipaikan ja AlteV siinä samassa sopivan ruokapaikan. Riitapukarit poikkesivat Gammelbackan pitseriaan ruokailemaan, auto seisoi pitserian parkkipaikalla sen aikaa. Siitä oli mahat täynnä hyvä poiketa toiselle puolen tietä hakemaan kätköä. Autolle palattua ja Rissun lähdettyä ajamaan AlteV alkoi manaamaan ”Pysäytä, aja takaisin, mun gepsi jäi siihen sillan kaiteelle” ja Rissu kiusallaan ”No, kuule en pysähdy. Opettele muistamaan asiat.” AlteV meinasi jo sanoa jotain kunnes näki Rissun ilmeen ja Rissun oli ihan pakko kertoa poimineensa kaiteelta miehen siihen unohtaman gepsin tullessaan tämän perässä pois kätköltä. Liekö miehelle iskenyt luottamuspula vai mikä, mutta tämä halusi nähdä että Rissu puhuu totta. Siellä se oli Rissun taskussa, AlteV:n GPS-laite. ”Taidat sählätä”, totesi Rissu. AlteV kielsi jyrkästi koskaan, ikinä sähläävänsä.

IMAG0293 IMAG0295

Matkalla tuli konsensus. Hyvä ruoka, parempi mieli? Vai miehen kysymys ”Mitä mun siis pitää vastata sulle, että se on oikein?”. Tosin Rissu ei päästänyt niin helpolla, hän käski miettiä, mikä se vastaus oli jonka AlteV itse halusi antaa. Rissu halusi kuulla sen mitä AlteV tarkoittaa, ei sitä mitä Rissu haluaa kuulla. Rissu odotti ihan hiljaa ja jo puolen tunnin päästä mies sai kakistettua lyhyen ja ytimekkään vastauksen suustaan, oman mielipiteensä suomen kielellä.

Kymmenen kätkön ja kiehuvan veren jälkeen maittoi sauna molemmille. Sitten AlteV joutui jo kiirehtimään töihin ja Rissu jäi hoitamaan pakollisia asioita ennen nukkumaan menoa. Seuraavana päivänä ei ehtisi kätköilemään sillä Rissu olisi aamusta iltaan, kaksi vuoroa peräkkäin töissä ja AlteV nukkuisi.

Mukavimmat ja rakkaimmat ihmisetkin saattavat aika ajoin olla hermostuttavia, niin että jopa latinoveri kiehahtaa! Kätköilyä en kumminkaan lopeta toteavat molemmat  😀

 

 

 

Vastaa